به گزارش روابط عمومی سازمان تات، مهدی باور در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» با بیان اینکه تاکنون ۴۲۳ گونه گیاه دارویی در رویشگاههای خراسان شمالی شناسایی شده، افزود: برخی از این گیاهان مانند باریجه، زرشک وحشی، کتیرا و کاکوتی کوهی از ارزش دارویی و اقتصادی بالایی برخوردارند اما بهصورت زراعی کشت نمیشوند یا سطح کشت آنها بسیار محدود است.
معاون آموزشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی، با اشاره به لزوم اجرای مطالعات اقلیمیمحور برای تعیین مناطق مناسب کشت گیاهان دارویی، اظهار کرد: طرح این مطالعات تدوین و به دستگاههای ذیربط ارائه شده اما به دلیل عدم تأمین اعتبار، اجرای آن متوقف مانده است.
او تأکید کرد: از آنجا که ماده مؤثره گیاهان دارویی بهشدت وابسته به اقلیم است، انجام این مطالعات برای تجاریسازی ضروری است.
باور همچنین همکاری با بخش خصوصی را برای تجاریسازی نتایج تحقیقات، ضروری دانست و گفت: بهرهبرداران کشاورز توان لازم برای ورود به حوزه تولید دارو را ندارند. حضور یک سرمایهگذار قدرتمند برای ایجاد مجتمع داروسازی در استان الزامی است تا تولید براساس قرارداد مستقیم بین کارخانه و کشاورز انجام گیرد.
به گفته وی تاکنون سرمایهگذاری مؤثری در این زمینه در استان انجام نشده است.
معاون آموزشی مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان شمالی از اجرای کمتر از ۱۵ پروژه تحقیقاتی در حوزه گیاهان دارویی طی پنج سال اخیر خبر داد و گفت: این میزان پاسخگوی ظرفیت بالای استان در این حوزه نیست.
وی افزود: در حال حاضر بانک ژرم پلاس(ذخایر ژنتیکی) گیاهان دارویی در سطح استان ایجاد نشده و ایجاد آن نیازمند حمایت مالی و زیرساختی است.
این مسئول با اشاره به نتایج تحقیقات اخیر، اظهار کرد: بسیاری از گونههای گیاهان دارویی استان، مقاومت بالایی در برابر خشکسالی دارند و در یکی از خشکترین سالهای اخیر نیز، کمتر از سایر پوششهای گیاهی دچار آسیب شدهاند. با این حال، نبود بازار و صنایع فرآوری، مانع اصلی در مسیر تجاریسازی این ظرفیتها است.
باور در ادامه، سه خلأ اصلی در زنجیره دانش تا اجرا در حوزه گیاهان دارویی استان را کمبود اعتبارات پژوهشی، حمایت ناکافی از شرکتهای دانشبنیان و نبود صنایع داروسازی عنوان کرد و گفت: تنها در صورت تکمیل این زنجیره، میتوان ظرفیتهای منحصر بهفرد خراسان شمالی را به فرصتهای اقتصادی تبدیل کرد.